Anonymous vyhlásil vojnu bankám

Hackeri z hnutia Anonymous spolu s hackermi zo skupiny GhostSquad obnovili svoju kampaň nazvanú OpIcarus. Jej cieľom je „boj proti elitným bankovým kartelom, ktoré uvádzajú svet do neustáleho chaosu“. Operácia Icarus bola obnovená v marci tohto roku a mala by trvať počas celého mesiaca máj.

Hackeri vystupujúci pod twitterovými účtami 1ege a Scrub varovali začiatkom mája na sociálnej sieti napadnutím niekoľkých bánk. Krátko na to boli 6. mája DDoS útokmi napadnuté centrálne banky Holandska, Dominikánskej republiky a Maldív. Nasledujúci deň hackeri znefunkčnili centrálnu banku Bosny a Hercegoviny, Kene, Mexika a Panamy. Národná banka Panamy mala byť podľa hackerov špeciálnym cieľom predovšetkým pre kauzu Panama Papers.

Ďalšími cieľmi útokov sa stali webové stránky jordánskej centrálnej banky, súkromnej monackej banky CMB, juhokórejskej, gréckej, anglickej, čiernohorskej a cyperskej centrálnej banky. Čierna Hora sa podľa hackerov stala terčom pre jej povesťcentra politickej korupcie, Južná Kórea kvôli tomu, že má byť americkou vojenskou základňou v Pacifiku. Jordánsko sa stalo centrom pozornosti hackerov kvôli tomu, že v jeho bankách si majú teroristi Islamského štátu ukladať peniaze, ktoré pri svojich bojových operáciách ukoristia.

Každý útok sa odlišuje dĺžkou znefunkčnenia webovej stránky banky – môže sa jednať o minúty, ale aj hodiny. Hackeri však tvrdia, že útok nie je namierený proti nevinným ľuďom, ktorí by nemali byť poškodení.

Keďže hackeri avizujú, že pôjde o jeden z najrozsiahlejších útokov v histórii vôbec, je otázne, ktoré ďalšie banky sa stanú obeťou tohto hnutia. Pomyselnou čerešničkou na torte by sa tak mohli stať webové stránky amerického FED-u, Svetovej banky, Európskej centrálnej banky, Nemeckej centrálnej banky, Newyorskej burzy alebo Medzinárodného menového fondu.

(AŠ)