Bývalý Snowdenov kolega má na svedomí ďalší katastrofický únik informácií

Zamestnanec spoločnosti spoločnosti Booz Allen Hamilton celých dvadsať rokov kradol tajomstvá NSA. Začali ho stíhať pre krádež 50 terabytov utajovaných informácií.

Edward Snowden už nie je jediným bývalým zamestnancom spoločnosti Booz Allen Hamilton, čo Amerike ukradol jej tajomstvá. Táto firma zabezpečuje pre NSA technologickú podporu a v auguste tohto roku zatkli počas domovej prehliadky jej 51-ročného pracovníka Harolda Martina. Tento štvrtok naňho po ďalších dvoch mesiacoch podali žalobu na okresný súd v Marylande.

Martin za svoje dvadsaťročné pôsobenie v spoločnosti ukradol 50 terabytov informácií a tisíce dokumentov. Mnohé z nich boli označené ako tajné alebo prísne tajné. Ak sa to potvrdí, išlo by o najväčší únik dát v histórii NSA. Omnoho väčší ako bol ten, za ktorým bol v roku 2013 Snowden.

Vyšetrovateľom sa ešte stále nepodarilo preskúmať všetky odcudzené údaje, ale už teraz je zrejmé, že to s Martinom nevyzerá dobre. Mnohé z informácií totiž obsahovali utajované plány operácií proti rozličným nepriateľom Spojených štátov, o ktorých obvinený nemal dôvod vedieť.

Ďalšou priťažujúcou okolnosťou sú ručne písané poznámky, ktoré podrobne opisujú počítačovú infraštruktúru NSA a jej technické operácie. Podľa žaloby sa zdá, že poznámky sú písané pre publikum mimo spravodajskej komunity.

The New York Times v utorok informoval, že medzi odcudzenými údajmi je aj hackerský nástroj vyvinutý a používaný NSA. Presne ten istý, ktorý začiatkom roka odhalila hackerská skupina známa ako Shadow Brokers.

Martin je zatiaľ obvinený z krádeže vládneho majetku a zo zlého zaobchádzania s utajovanými informáciami. Podľa súdneho spisu sa voľne povaľovali po jeho dome.

Martinova rodina a jeho blízki neveria, že by bol ochotný zapredať svoju krajinu a predať citlivé informácie do rúk zahraničných rozviedok.

 (PP)