V Spojených štátoch odsúdili hackera z Kosova za spoluprácu s Islamským štátom

Hacker pôvodom z Kosova odovzdal teroristom údaje o viac ako tisícke vládnych zamestnancov a vojakoch. Súd vo Virgínii ho poslal na dvadsať rokov za mreže.

Dvadsaťročného Ardita Feriziho (známeho pod prezývkou „Th3Dir3ctorY“) zadržali v Malajzii, kde študoval informačné technológie. Chytili ho ešte v roku 2015 na základe medzinárodného zatykača, ktorý vydal Washington. Hackera následne vydali na stíhanie do USA, kde ho obvinili z hackingu a podpory teroristickej organizácie Islamský štát.

Ferizi sa následne priznal, že poskytol dáta o zamestnancoch vlády a armády Spojených štátov. V dokumente sa podľa súdu v štáte Virgínia nachádzali mená, emailové adresy s heslami, bydliská či telefónne čísla o viac ako 1300 osobách. ISIS tento dokument zverejnil na sociálnej sieti Twitter.

Zoznam okrem dát o vládnych činiteľoch obsahoval aj dôvetok v ktorom sa píše: „Sme vo vašich emailoch, vašich počítačových systémoch, sledujeme a nahrávame každý váš pohyb, máme vaše mená a adresy, extrahujeme dôverné informácie a posielame ich vojakom kalifátu, ktorí čoskoro s požehnaním Allaha udrú vo vašej domovskej krajine!“

Ferizi bol členom kosovskej skupiny KHS (Kosovan hacker’s security), ktorá stojí za viacerými útokmi. Medzi najznámejšie prípady patria hackovanie srbskej vlády, izraelskej kampane #OpIsrael, ale aj stránok Interpolu, IMB Research, Hotmailu a viacerých cieľov na Ukrajine.

(FB)