Apple priznáva, že zdieľa záznamy získané cez Siri

Už niekoľko rokov je známe, že Apple za účelom analýzy a zlepšenia kvality služieb uchováva príkazy adresované Siri, inteligentnej osobnej asistentke dostupnej na iPhone, iPad a iPod Touch. Apple však tieto údaje nielen uchováva, ale aj zdieľa s tretími stranami.

Táto informácia sa dostala na verejnosť vďaka internetovému portálu Reddit. Jedna z užívateliek tvrdí, že nedávno začala pracovať v spoločnosti s názvom Walk N’ Talk Technologies. Náplňou jej práce je počúvať hlasové príkazy pochádzajúce od užívateľov Apple a Microsoftu a hľadať chyby v interpretácii. Cieľom je zlepšenie presnosti aplikácii poskytujúcich služby inteligentného osobného asistenta.

„Počúvam zvukové súbory a vyhodnocujem, do akej miery sa text zhoduje s tým, čo zaznie vo zvukovom zázname. Následne poskytujem spätnú väzbu o tom, čo by sa malo zlepšiť. Ak ste niečo povedali svojmu telefónu, rátajte s tým, že sa to nahralo… a existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že si to vypočuje aj tretia strana.“ píše užívateľka FallenMyst.

Apple priznáva, že tieto údaje poskytuje tretej strane. Táto informácia je uvedená aj v licenčnej dohode, ktorej podmienky musia užívatelia pri prvom použití aplikácie prijať. Samozrejme, len malé množstvo užívateľov si tieto podmienky prečíta v plnom znení.

Výrobca najpopulárnejších telefónov a tabletov zároveň pri uchovávaní dát vygeneruje pre každého používateľa náhodný číselný identifikátor. Vaša identita tak nie je priamo priradená k zvukovým záznamom pochádzajúcim z vášho zariadenia. Ak však so svojím telefónom zdieľate dôverne informácie, radšej si to pri najbližšej príležitosti poriadne premyslite.

O podobnom zbieraní a zdieľaní dát sme nedávno informovali aj v súvislosti s inteligentnými televízormi od Samsungu.

Zdroj: thehackernews.com

(RK)