Kontroverzný softvér Superfish už nie je súčasťou notebookov Lenovo

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že počítače Lenovo boli predávané s predinštalovaným programom, ktorý mohol predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre používateľov. Spoločnosť prijala opatrenia, ktoré majú bezpečnostný problém odstrániť.

Softvér s názvom Superfish bol súčasťou notebookov od septembra roku 2014. Program podľa kritikov zbieral informácie o používateľoch a navyše prostredníctvom svojho certifikátu vytváral bezpečnostnú dieru, ktorá mohla pri pripojení na verejnú wifi sieť viesť až k zneužitiu osobných dát používateľov. Lenovo preto v snahe chrániť užívateľov začalo s odstraňovaním softvéru zo systémov svojich výrobkov na sklade. Zároveň boli zastavené predinštalácie softvéru Superfish, ktorý už v budúcnosti nebude súčasťou zariadení Lenovo.

Lenovo vyzvalo k spolupráci aj svojich obchodných partnerov, spoločnosti Microsoft, McAfee a Symantec, ktoré aktualizovali svoje softvéry tak, aby Superfish softvér automaticky deaktivovali a odstraňovali. Technický riaditeľ spoločnosti Lenovo Peter Hortensius pre redakciu CyberSec.sk tiež vysvetľuje, že „všetky nové produkty, ktoré sú už na skladoch, budú dostatočne chránené. Krátko po prvom spustení systému antivírusový program spustí scanovanie a následne softvér Superfish odstráni zo systému.“

V reakcii na incident Hortensius ďalej zákazníkov ubezpečil, že problém nijako neovplyvnil zariadenia vyššej rady ThinkPad a iné výrobky firmy Lenovo ako tablety, stolové počítače, smartfóny, podnikové servery alebo úložiská.

Spolupráca Lenovo a Superfish je tak minulosťou a výrobca počítačov sa momentálne zameriava na vypracovanie „konkrétneho plánu na zvládnutie softvérovej zraniteľnosti a bezpečnosti s presne zadefinovanými krokmi. Ten by mal spočívať aj vo vytvorení čistejšieho PC imidžu, v spolupráci priamo s užívateľmi, odborníkmi na ochranu súkromia a ďalšími stranami, aby rýchlo vytvorili správnu stratégiu pre predinštalácie, či v získavaní a vyhodnocovaní názorov aj od “najtvrdších kritikov”, dodáva spoločnosť Lenovo v oficiálnom stanovisku.

Zdá sa, že viac ako Lenovo tento incident poškodil samotných vývojárov softvéru. Stránka spoločnosti Superfish, ktorá na trhu pôsobí od roku 2006, je momentálne blokovaná viacerými antivírusovými programami a reputáciu firme určite nezlepší ani odporúčanie Ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Spojených štátov amerických (Department of Homeland Security), ktoré užívateľom radí odinštalovať spomínaný softvér.

(RK)