Hackeri zneužívajú brexit vo svoj prospech

Zatiaľ čo Veľká Británia zažíva obdobie politickej neistoty, hackeri využívajú túto situáciu na distribúciu škodlivého softvéru.

Britské referendum o zotrvaní v Európskej únii spôsobilo značný rozruch na medzinárodnej politickej ako aj ekonomickej scéne. Mnoho občanov Veľkej Británie si aj napriek výsledkom referenda nepraje vystúpenie z únie a bojí sa potenciálnych následkov takéhoto kroku. Situáciu sa snažia zneužiť i hackeri, ktorí využívajú strach ľudí o budúcnosť krajiny vo svoj prospech.

Nová vlna phishingových správ, ktorá je mierená na občanov Veľkej Británie využíva brexit na nalákanie na podvodné odkazy. Útok sa maskuje ako email obsahujúci šokujúcu správu o vývoji situácie v krajine ako napr. „Brexit spôsobil historický prepad na trhoch“. Po otvorení sa však stiahne a nainštaluje malvér, ktorý kradne osobné a finančné údaje, prípadne sledovací softvér, ktorý monitoruje zasiahnutých používateľov.

Na zvýšený počet takýchto emailov upozornila Londýnska spoločnosť Digital Shadow, ktorá zaznamenala zmenu tém, na ktoré sa podvodníci snažia nalákať nedôsledných používateľov. Podobne ako pri všetkých phisingových pokusoch, spoločnosť odporúča takéto správy okamžite vymazávať najmä ako prevenciu v prípadoch, pri ktorých takéto emaily neobsahujú žiadne prílohy. Viacero z týchto emailov môže byť priamo cielených na používateľov, ktorý vyjadrili svoje obavy zo situácie na sociálnych sieťach, keďže pri sofistikovanejších útokoch je pravdepodobné, že hackeri monitorujú sociálne siete aby zvýšili pravdepodobnosť úspechu.

Brexit nie je jedinou udalosťou, ktorú sa snažia hackeri využiť vo svoj prospech. Stále častejšie je viditeľné, že hackeri sa snažia využiť udalosti s medzinárodným významom, ktoré v ľuďoch vzbudzujú neistotu. Viacero expertov a výskumníkov ako napr. Stephen Cobb zo spoločnosti ESET upozorňuje, že takíto používatelia sú náchylnejší na to aby sa stali obeťami kybernetického zločinu. Potvrdzuje, že Brexit zvýšil množstvo potenciálnych cieľov, pretože vytvoril neistotu, ktorú niektorí kriminálnici využívajú.

Samotný brexit môže zhoršiť všeobecnú úroveň kybernetickej bezpečnosti vo Veľkej Británii. Odtrhnutie sa od Európskej únie môže sťažiť už tak náročné presadzovanie práva v tejto oblasti, výdaj zločincov či samotnú medzinárodnú kooperáciu medzi policajnými zložkami. Keďže kybernetický zločin je v drvivej väčšine prípadov medzinárodnou záležitosťou, takáto spolupráca patrí medzí kľúčové aspekty kybernetickej bezpečnosti.

(MK)