Nemecko sa pred voľbami obáva hackerských útokov

Šéf nemeckej tajnej služby BND označil Nemecko za najpravdepodobnejší ďalší cieľ ruských hackerov. Cieľom útokov bude pravdepodobne ovplyvniť parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia budúci rok.

Dodnes nie je známe, do akej miery ovplyvnili hackerské útoky voľby v Amerike. Je však vysoko pravdepodobné že ich organizátori ich považujú za úspešnú operáciu a budú pokračovať. Ich ďalším logickým cieľom sa tak stávajú Francúzsko a Nemecko, v ktorých sa uskutočnia dôležité voľby na budúci rok. Myslí si to aj šéf nemeckej rozviedky Bruno Kahl.

Útoky sa už podľa neho začali. Ich cieľom je vyvolať politickú nestabilitu a neistotu. Útočníci sa snažia ovplyvniť verejnú diskusiu a vyvolať tlak na demokraciu, čo považuje za neprijateľné. Kahl otvorene obviňuje Kremeľ z útokov na americký volebný a politický systém a Európu považuje za ich ďalší cieľ. Upozorňuje však, že odhalenie vinníka v kyberpriestore je takmer nemožné a máme skôr o indície ako o jednoznačné dôkazy. No, ako tvrdí, stačí sa pozrieť na to, kto vyhral a na reakciu Ruskej federácie.

Množstvo falošných správ a dezinformácií na nemeckom internete stúpa už od roku 2014. Zo začiatku sa ich autori sústreďovali na ukrajinský konflikt, neskôr na utečeneckú krízu. Pred nastávajúcimi voľbami stále nie je jasné, a ani BND to nechcela špecifikovať, ktoré strany či politici by sa mohli stať terčom budúcich útokov. Vzhľadom na rozloženie síl a názorov na ruskú politiku však nie je až také náročné odhadnúť prípadné obete. Stať by sa nimi mohli najmä CDU a súčasná kancelárka Angela Merkelová. Za proruskú stranu sa naopak dá označiť AfD, ktorá je proti sankciám a špekuluje sa aj o tom, že túto stranu finančne podporila Moskva. Ako však upozorňuje Bruno Kahl, útočníkom nezáleží ani tak na tom, kto vyhrá. Ich cieľom je delegitimizovať volebný systém, narušiť dôveru a spôsobiť chaos.

Útoky sa preto budú pravdepodobne rovnako ako v USA sústreďovať na úniky súkromnej komunikácie či dezinformačné a očierňovacie kampane.

Napriek tomu, že sa v Nemecku používajú okrem volebných lístkov aj digitálne volebné prístroje, nie je veľmi pravdepodobné, že sa stanú terčom útoku aj tie. Ani podobný scenár sa však nedá vylúčiť.

(JF)