“Smrť Charliemu” hlásili francúzske webstránky po útoku hackerov

Po útoku hackerov sa na stránkach magistrátov Goussainville, Ezanville a Jouy-le-Moutier objavila vlajka radikálneho militantného hnutia Islamský štát (ISIS). Útok prišiel v čase jedného z najhorších teroristických útokov v histórii Francúzska.

Iba niekoľko hodín po útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo sa na webových stránkach francúzskych magistrátov v blízkosti Paríža objavila vlajka militantov. Ku kybernetickému útoku došlo v čase prenasledovania vinníkov teroristického útoku, bratov Saida a Chérifa Kouachiových. Okrem vlajky sa na stránke objavil i text: „Sloboda Palestíne, Smrť Francúzsku, Smrť Charliemu“. Prevádzka webových stránok už bola obnovená.

Za útok je zodpovedná skupina L’Apoca-Dz. Napriek tomu, že hackeri použili vlajku Islamského štátu, ich doterajšie útoky nepreukázali žiadne väzby na túto skupinu, či väzbu na konkrétny geografický región alebo politické presvedčenie. L’Apoca-Dz vo svojich doterajších útokoch použila i obrázok Guy Fawkesovej masky, ktorá je znakom hackerskej skupiny Anonymous.

Útok zintenzívnil napätie vo Francúzsku, ktoré prežíva jeden z najväžnejších teroristických útokov súčasnosti. Do pátracej akcie po bratoch Kouachiových, ktorí sú podozriví z útoku na týždenník Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 osôb, je zapojených takmer 90 000 policajtov. Podľa doterajších správ sú bratia spájaní s teroristickou skupiou Al-Kájda a nie sú nijak prepojení s Islamským štátom.

Zdroj: http://rt.com/news/221131-hack-isis-france-charlie/

(MK)