Za kyberútokmi na Izrael je Irán, tvrdí izraelský premiér

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu viní Irán z kyberútokov namierených proti Izraelu, ktoré prebiehali aj počas letného konfliktu v Gaze.

„Hovorím to jasne, za útokmi na Izrael stojí hlavne Irán“, povedal premiér Netanjahu počas konferencie o kybernetickej bezpečnosti, ktorá sa uskutočnila na univerzite v Tel Avive. Dodal, že na mysli má kyberútoky organizované skupinou Hamas a ďalšími teroristickými skupinami. „Izrael a jeho stúpenci zneužívajú anonymitu, ktorú poskytuje kybernetický priestor“, dodal.

Snahou izraelského lídra je obrátiť pozornosť medzinárodného spoločenstva opäť na Irán. Americký minister zahraničných vecí John Kerry prednedávnom navštívil región s cieľom získať podporu pre koalíciu bojujúcu proti militantnej skupine Islamský štát (ISIS).  „ISIS, Hamas, Al-Káida, Al-Nusra, Boko Haram a Hizbaláh, podporované Iránom – všetky sú to vetvy toho istého jedovatého stromu“, vysvetľuje Netanjahu.

Počas operácie s názvom Operácia ochranný štít, ktorú spustil Izrael v lete, Hamas zaútočil na Teherán zo vzduchu raketami a zo zeme infiltráciou tunelov. Údajne sa tiež pokúsil napadnúť izraelskú internetovú infraštruktúru, ktorú používa civilný sektor. Kyberútočníci sa zamerali aj na webstránku Izraelských ozbrojených síl. Vojenský komunikačný systém, ktorý aktuálne používajú Izraelské ozbrojené sily, integruje  komunikáciu pozemných, vzdušných a vojenských síl a spravodajskej služby. Umožňuje im tak postupovať spoločne v reálnom čase a zvyšovať efektívnosť boja. Spravodajské služby tak napríklad počas konfliktu do šifrovaného systému nahrávajú informáciu o pohybe nepriateľa, ku ktorej majú okamžite prístup izraelské pozemné jednotky. Sieť tiež uchováva približne 75% všetkých vizuálnych spravodajských dát.

Podľa Netanjahua sa Izraelu podarilo ubrániť kybernetickým útokom vďaka vysokým investíciam do rozvoja kybernetickej bezpečnosti, čo tiež napomáha ekonomickému rastu: „Našim cieľom je udržať líderstvo Izraela ako globálnej kybernetickej mocnosti a tak realizujeme politiku, ktorá nám pomáha ochrániť kyberpriestor, zatiaľ čo ostávame otvorení voči vonkajšiemu svetu, čo zas napomáha globálnemu rastu ekonomiky“. Kybernetická politika a rozvoj internetu tiež posledné tri roky figurujú na zozname izraelských priorít.

Netanjahu tiež dnes vyzval riaditeľa Národnej kybernetickej agentúry, ktorá zastrešuje ochranu kyberpriestoru, aby do 60 dní predstavil plán na vytvorenie nového úradu v rámci vlády. Nový úrad by mal mať na starosti ochranu civilnej sféry pred kyberhrozbami. Izrael v súčasnosti už má spomínanú Národnú kybernetickú agentúru a Izraelskú bezpečnostnú službu, ktoré sa zoberajú kybernetickou ochranou strategickej infraštruktúry. Za strategickú infraštruktúru sa ale nepovažuje napríklad letecká spoločnosť. Pritom útok na ňu by mohol poškodiť celú izrealskú ekonomiku.

Ak Vás článok zaujal, podporte ho na vybrali.sme.sk.

Zdroj: http://www.jpost.com/Israel-News/Watch-Live-Netanyahu-addresses-cyber-security-conference-375290 http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Iran-attempted-large-scale-cyber-attack-on-Israel-senior-security-source-says-371339 http://www.haaretz.com/news/national/1.616990