Pozor pri prezeraní WikiLeaks, sú plné malvéru

Ak ste fanúšikom WikiLeaks, a s obľubou sa prehrabujete v tisíckach mailov, ktoré portál publikuje, mali by ste si skontrolovať svoje zariadenie. Spolu s emailmi ste si mohli stiahnuť i malvér.

Portál WikiLeaks sa v posledných rokoch stal cenným zdrojom inak nedostupných informácií pre ľudí po celom svete. V posledných mesiacoch si však vyslúžil veľkú porciu kritiky. Môžu za to zverejnené emaily tureckej strany AKP (Strana spravodlivosti a rozvoja). Tie síce odhalili pozadie strany a ich zverejnenie je v súlade s myšlienkami WikiLeaks, obsahovali však veľké množstvo osobných údajov tureckých žien, čo odporuje ideám o ľudských právach. Iba o niekoľko dní neskôr portál zverejnil takmer 20-tisíc emailov americkej Demokratickej strany, ktoré podobne ako v tureckom prípade obsahovali osobné informácie, adresy a dokonca čísla kreditných kariet.

Terčom kritiky sa stal aj zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, ktorý vyhlásil, že zverejní informácie, ktoré povedú k zatknutiu prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. Mnoho ľudí kritizuje WikiLeaks za to, že zverejnenie informácií plánuje tak, aby čo najviac uškodili Clintonovej. V očiach mnohých tak portál stráca objektivitu. Svoj nesúhlas s takýmto postupom vyjadril i Edward Snowden.

V posledných dňoch si WikiLeaks vyslúžilo ďalšiu kritiku. Veľké množstvo mailov zverejnených v uplynulých týždňoch obsahuje malvér. S touto informáciou prišiel bulharský bezpečnostný analytik Vesselin Bončev, ktorý sa domnieval, že takéto množstvo emailov musí obsahovať aj škodlivé prílohy, ktoré by mohli ohroziť používateľov. Jeho podozrenia sa potvrdili. Doteraz potvrdil niekoľko stoviek takýchto mailov. Ich zoznam spolu s antivírusovou kontrolou je zverejnený na portáli github.com.

Emaily obsahovali celkovo až 80 druhov malvéru, downloadery, ktoré sú nástrojom na stiahnutie škodlivého softvéru, ransomvér či RAT (remote access trojan). Zoznam ešte nie je kompletný a infikované emaily stále pribúdajú. Bončev WikiLeaks vyzval, aby v budúcnosti pred zverejnením emaily skontrolovali a neohrozovali svojich čitateľov. Portál už odstránil väčšinu škodlivých emailových príloh označených Bončevom po prvej kontrole, ale po bližšom skúmaní našiel niekoľko tisíc ďalších.

Je možné, že ide iba o malú časť problému. S množstvom emailov, ktoré WikiLeaks v poslednom období publikovali, môže byť takýchto prípadov omnoho viac. Odporúčame preto čitateľom tohto portálu, aby pri jeho prezeraní zvýšili svoju opatrnosť.

(MK)