Putin prináša Veľký čínsky firewall do Ruska

Kremeľ chce účinnejšie filtrovať a monitorovať internet. Na účinnejšej cenzúre už spolupracuje s Čínou, ktorá s ňou má bohaté skúsenosti.

Moskva v novembri 2016 rozhodla o zablokovaní webovej stránky služby LinkedIn. Ide o jedno z najviditeľnejších opatrení na kontrolu internetu v Rusku. Pôvod má v legislatívnych zmenách, po ktorých Kremeľ ešte viac upevnil svoje dominantné postavenie pri kontrole ruského kyberpriestoru. Okrem prísnejšieho dozoru nad internetom ide aj o názvy domén, kontrolu exchange pointov (miesta, kde sa do internetovej siete pripájajú samotní poskytovatelia internetu) či cezhraničných optických káblov.

V lete ruská Duma schválila zákon, ruským poskytovateľom internetu a telekomunikačných služieb prikazuje, aby ukladali záznamy o činnosti užívateľov najmenej šesť mesiacov a metadáta až tri roky.

Je teda jasné, že Kremeľ a jeho bezpečnostné zložky vedú ofenzívu proti slobode na internete a prístupu k informáciám všeobecne. Jedným z dôvodov môžu byť obavy ruskej vlády, že prístup k webu a informáciám môže byť hybnou silou protestov proti režimu. Cieľom zmien je plná kontrola internetu, ktorá má zabrániť šíreniu „nebezpečných myšlienok“.

Nová stratégia vzniká v spolupráci s Čínou. Predchádzali jej stretnutia na vysokej v úrovni v Pekingu aj Moskve. Na prvom rokovaní o kybernetickej bezpečnosti v Moskve v apríli tohto roku sa zúčastnili viacerí experti čínskych bezpečnostných zložiek vrátane „otcov“ takzvaného Veľkého čínskeho firewallu či ruský poradca prezidenta Vladimira Putina pre otázky internetu Igor Sčiogolev.

Kremeľ sa v Číne najviac zaujíma o technológiu. Rusko prakticky nemá prostriedky na spravovanie takého objemu dát, aké by chcelo kontrolovať a pre sankcie sa nemôže sa spoliehať na dovoz technológií zo „Západu“. Zostáva tak jedine Čína.

V auguste oznámili, že ruský výrobca telekomunikačných zariadení Bulat rokuje s čínskym Huaweiom o kúpe technológie, vďaka ktorej by sa dal nový zákon naplno uplatniť. Spoločnosť Huawei zároveň bola v októbri v Pekingu hlavným sponzorom Ruského fóra informačnej bezpečnosti. Autor knihy The Coming Collapse of China, Gordong Chang, upozorňuje, že Huawei je „v podstate predĺženou rukou čínskeho štátu, ktorý ju prakticky vlastní“.

Rusi tak pravdepodobne nevidia inú možnosť ako pozvať čínskych expertov, aby im pomohli vytvoriť novú IT stratégiu.

(FB)