Kauza ruského hackera pokračuje. LinkedIn nebola jediná služba, ktorú hackol

Hackerovi, ktorého dolapenie českou políciou v spolupráci v FBI obletelo svet, hrozí trest až 32 rokov za mrežami a pokuta milión dolárov.

Jevgenij Aleksandrovič Nikulin podľa amerických vyšetrovateľov stojí za viacerými útokmi, ako sa pôvodne predpokladalo.

Úrady Spojených štátov oficiálne obžalovali 29-ročného ruského občana okrem hacknutia služby LinkedIn aj z napadnutia cloudovej služby Dropbox a dnes už neexistujúcej sociálnej siete Formspring.

Nikulina zatkla 5. októbra česká polícia v spolupráci s FBI na základe medzinárodného zatykača vydaného Interpolom.

Podľa obžaloby mal ruský hacker nelegálne získať prístup k počítatom troch firiem sídliacich v San Franciscu. Konkrétne LinkedIn Corp, Dropbox, a Formspring. Nikulin získal prístup ku všetkým službám v roku 2012. K sociálnej sieti LinkedIn sa dostal 3. až 4. marca, k Dropboxu medzi 14. májom a 25. júlom a k sociálnej sieti Formspring medzi 13. a 29. júnom.

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Nikulin získal prístupové údaje zamestnancov služieb LinkedIn a Formspring, vďaka čomu ukradol viac ako 117 miliónov účtov zo siete LinkedIn a 68 miliónov zo služby Dropbox. Tieto údaje následne za pomoci zatiaľ neznámych spolupáchateľov predával.

V septembri 2016 sa objavili na dark-webovskom markete známom ako TheRealDeal za za 1200 dolárov. Neskôr, začiatkom októbra 2016, ukradnuté údaje uverejnil známy aktivista na poli kybernetickej bezpečnosti Thomas White. Odvtedy je celá databáza odcudzených účtov dostupná online a zadarmo.

Nikulin je zatiaľ stíhaný za tieto trestné činy:

  • trojnásobné neoprávnené počítačové vniknutie
  • dvojnásobný úmyselný prenos informácií zo zabezpečeného počítača
  • mnohonásobná krádež identity,
  • obchodovanie s ukradnutými údajmi,
  • sprisahanie.

Hackerovi v Amerike hrozí trest až 32 rokov a pokuta jeden milión amerických dolárov. Zatiaľ je však stále v Prahe, kde čaká na rozhodnutie súdu o vydaní na stíhanie do Spojených štátov.

(FB)