Smart televízory LG sa dajú jednoducho chrániť pred vydieračským malvérom

Spoločnosť LG poskytuje skryté pokyny na resetovanie svojich smart televízorov, pomocou ktorých sa dá vyhnúť zaplateniu výkupného vydieračským programom.

Ransomvér je druh malvéru, ktorý vlastne zamkne počítač alebo iné smart zariadenie. Niektoré formy ransomvéru šifrujú iba súbory, iné uzamknú celý systém. K zašifrovaným dátam sa dá dostať zaplatením „výkupného“. V napadnutom zariadení sa zobrazí oznam, ktorý majiteľa informuje, akú sumu musí zaplatiť, aby smel opäť svoj počítač alebo svoje súbory používať ďalej.

Istý majiteľ smart televízora od firmy LG, ktorý je zhodou okolností programátorom, takmer doplatil na sťahovanie filmov zadarmo. Do jeho televízora sa počas ich sťahovania dostal vydieračský malvér. Suma, ktorú mal zaplatiť, aby mohol opäť sledovať televíziu, bola 500 dolárov.

Vďaka továrenským nastaveniam LG sa plateniu hackerom vyhol. Postup je jednoduchý:

  1.   Televízia musí byť pred začiatkom opravy vypnutá.
  2.   Nájdite hardvérové tlačidlá na televízii (nie na diaľkovom ovládaní).
  3.   Súčasne stlačte tlačidlá “nastavenia” a “prepínanie programu dole”.
  4.   Postupne pustite tlačidlo “nastavenia” a následne i druhé tlačidlo (v tomto poradí).
  5.   Na obrazovke sa zobrazí systémové menu.

Potom už len stačí dostať sa pomocou ovládača na možnosť „obnoviť továrenské nastavenia“ (Factory Reset). Treba dodať, že v prípade resetovania na výrobné nastavenia sa z televízora vymažú všetky dáta a aplikácie, ktoré v ňom boli uložené. Po resete bude v stave, v akom bol po kúpe rozbalený z krabice.

Tento návod môže fungovať na viacerých typoch SmartTV od LG. Ak sa však dostanete do podobnej situácie a podarí sa vám zablokovať svoj televízor, odporúčame vyhľadať si na webe inštrukcie ako vykonať factory reset na vašom konkrétnom type SmartTV.

(MR)