Teroristi nevedia programovať, šifrovacia aplikácia Daíšu nefunguje

Internet uľahčuje komunikáciu, spája ľudí z celého sveta a poskytuje im anonymitu. Práve tieto faktory sa snažia využiť teroristické organizácie, ktoré internet využívajú na plánovanie útokov.

Vyšetrovanie teroristických útokov, ktoré sa v novembri odohrali v Paríži, potvrdilo, že členova teroristickej organizácie Daíš, známej aj ako Islamský štát, využívali pri plánovaní mobilné aplikácie, ktoré dokážu šifrovať správy. Začiatkom januára sa na verejnosť dostala informácia o tom, že sa teroristom podarilo vyvinúť vlastnú šifrovaciu aplikáciu. To by znamenalo, že Daíš by už naďalej nemusel využívať známe komunikačné kanály ako Facebook, Twitter, WhatsApp alebo Telegram, a na plánovanie prípadných útokov by tak využíval vlastnú aplikáciu, ktorú by tajné služby zrejme nevedeli monitorovať.

Zázrak schopný enkrypcie správ mal názov Alrawi. Samotné šifrovanie, ktoré mala aplikácia používať, síce nebolo také sofistikované, ako používa Telegram, no veľkou výhodou mala byť skutočnosť, že tento nástroj bol vyvinutý vo vnútri samotnej teroristickej organizácie. Vďaka tomu nezávisel od žiadnej tretej strany, ktorá by potenciálne mohla pomáhať štátom a ich bezpečnostným zložkám pri odhaľovaní nebezpečných používateľov.

Práve komunikácia medzi členmi a podporovateľmi hnutia, ktorí sú roztrúsení takmer po celom svete, je pre existenciu organizácie mimoriadne dôležitá. Autonómny šifrovací nástroj by teda pre Daíš predstavoval krok vpred, zatiaľ čo pre potenciálne ciele teroristických útokov by išlo o veľkú hrozbu. Enkrypcia ani zďaleka nie je jednoduchou záležitosťou, odborníci preto existenciu takejto aplikácie začali spochybňovať.

Narazili však na problém – aplikácia sa nedala získať cez oficiálne, ale ani cez neoficiálne kanály. Screenshoty, ktoré sa objavovali v jednotlivých článkoch o šifrovacom nástroji, pochádzali z inej aplikácie a autor pôvodného článku sa priznal, že k samotnej aplikácii nemal prístup, takže si nemohol overiť jej funkčnosť.

Portálu The Daily Dot sa napokon podarilo získať inštalačný súbor s názvom Alrawi.apk. V spolupráci s odborníkmi na enkrypciu zistili, že aplikácia nie je schopná šifrovať správy. Ba čo viac, jej funkcionalita sa obmedzovala iba na odosielanie súborov prostredníctvom Bluetoothu. Obsahovala teda schopnosť, ktorú má samotný telefón aj bez inštalovania akéhokoľvek softvéru. Aplikácia bola dokonca vytvorená v programe MIT’s App Inventor, čo je nástroj, ktorý využívajú deti a začiatočníci na vytvorenie svojej prvej vlastnej aplikácie.

Softvér s názvom Alrawi teda členovia Daíšu nemôžu využívať na odosielanie šifrovaných správ. Problém pre teroristov môže predstavovať aj skutočnosť, že do obehu sa môže dostať aplikácia, ktorá síce bude pôsobiť dôveryhodne a naozaj bude schopná enkrypcie správ, ale jej pôvodcom budú tajné služby. Členovia hnutia údajne už od roku 2013 využívajú aplikáciu al-Mujahid, ktorú vytvorila al-Káida, no tú, s veľkou pravdepodobnosťou, monitoruje NSA.

Neexistenciu šifrovacích nástrojov v rukách teroristov potvrdil na svojom Twitteri aj známy whistleblower Edward Snowden. Najnovšie video Daíšu, v ktorom sa jeho členovia vyhrážajú útokmi na Veľkú Britániu, obsahuje aj screenshot so zašifrovanými informáciami. Enkrypcia je podľa Snowdena nefunkčná, šifrovací kľúč totiž nemá dostatočný počet znakov a správa poukazuje na začiatok operácie, ktorý mal nastať ešte pred samotným vytvorením šifrovacieho kódu.

Šifrovanie správ odosielaných prostredníctvom internetu sa v posledných mesiacoch stalo stredobodom verejnej debaty v USA. Viaceré strelecké útoky a hrozba teroristického útoku zo strany Daíšu primäli niektorých politických predstaviteľov k snahe o získanie prístupu k šifrovaným dátam. Senátori Richard Burr a Dianne Feinsteinová už začali pracovať na zákone, ktorý by vláde na základe súdneho príkazu umožnil požiadať súkromné spoločnosti o dešifrovanie súkromných správ. Podobný názor zastáva aj riaditeľ FBI James Comey, ktorý chce, aby spoločnosti prestali poskytovať šifrovacie nástroje alebo, aby boli ochotné prípadné šifrované správy odovzdávať úradom.

Pravdou však je, že v USA už v minulosti v dôsledku boja proti terorizmu dochádzalo k prekračovaniu právomocí vlády a narušovaniu súkromia obyvateľov. Podobný zákon by preto mohol vyvolať vlnu nevôle. Navyše, predseda senátneho výboru pre vnútornú bezpečnosť Ron Johnson, si myslí, že prístup k zašifrovaným správam problém nevyrieši. Podľa jeho názoru sa potenciálni teroristi a ich komunikácia presunú k iným poskytovateľom služieb v zámorí, na ktorých americká legislatíva nemá dosah.

(RK)