Trumpom sa začala éra politického hackerstva

Americká volebná kampaň bola poznamenaná viacerými hackerskými útokmi. Keďže boli mierené len na jedného kandidáta a ten nakoniec prehral, dá sa špekulovať o tom, či ich vplyv bol zásadný, alebo nie.

Tieto útoky rozhodujúce pravdepodobne neboli, ale istý demobilizačný efekt mohli mať. S určitosťou je však jasné, kto útoky zorganizoval a vykonal. Takmer bez akejkoľvek pochybnosti to boli hackerské skupiny, ktoré sú buď priamo súčasťou ruského bezpečnostného aparátu, alebo sú Kremľom prinajmenšom podporované a financované. Z nadšených reakcií ruskej strany (oficiálna gratulácia, priznanie sa ku kontaktom počas kampane či vyhlásenie o kompatibilite zahraničnej politiky Trumpa a Putina) je zároveň zrejmé, že práve v tento výsledok v Moskve dúfali.

Útoky však neprestali ani po voľbách. Práve naopak, ich novým cieľom sa stali popredné americké think-tanky. Ich cieľom pravdepodobne je získať informácie o budúcej administratíve a o rozdelení dôležitých postov.

Po úspechu hackerov v americkej predvolebnej kampani budú takéto operácie pravdepodobne pokračovať aj v iných štátoch. Proti podobným útokom totiž nie je imúnna žiadna krajina. Ich cieľom nie je napadnúť priamo volebný systém, zámerom páchateľov je presvedčiť nerozhodnutých obyvateľov, aby buď vôbec nešli voliť, alebo im kandidáta znechutili natoľko, aby si vybrali z ich pohľadu takzvané menšie zlo. Cieľom je zasiať nedôveru a vyvolať rozkol.

Nie je ťažké predpovedať, ktoré štáty sa môžu stať obeťami podobnej kampane v budúcnosti. V budúcom roku nás čakajú dôležité voľby vo Francúzsku a v Nemecku. V oboch krajinách pôjde o boj medzi štandardnými politickými zoskupeniami a „alternatívou“. A v oboch je alternatíva priamo či nepriamo podporovaná Moskvou. Myslí si to aj Angela Merkelová, ktorá varovala pred snahou ruských hackerov zasahovať do nemeckej kampane a volieb.

Záujem ruských skupín o Európu naozaj rastie. Hovorí o ňom prezident spoločnosti Crowdstrike Dimitrij Alperovič (práve táto firma odhalila totožnosť hackerov zodpovedných za útoky proti americkej Demokratickej strane), ako aj správa spoločnosti TrendMicro.

Alperovič v rozhovore pre magazín Wired povedal, že už počas leta sa okrem útokov proti americkým cieľom začal zvyšovať aj počet politicky motivovaných útokov v Európe. Tvrdí, že sa stretol s viacerými predstaviteľmi európskych štátov, ktorí sa obávajú možného zasahovania Moskvy do volieb. Obavy potvrdzuje aj správa spoločnosti Trend Micro. Poukazuje na nárast phishingových aktivít spojených so skupinou Fancy Bears. Cieľom boli hlavne ambasády a vlády viacerých európskych krajín.  

Práve spojenie hackerských útokov a nemilosrdnej propagandy je niečo, na čo Západ ešte len hľadá odpoveď. Putinove Rusko má v tomto smere náskok, keďže dezinformačné kampane patrili k základným nástrojom sovietskych tajných služieb. Staré umenie dezinformácie a očierňovania svojich súperov tak s príchodom moderných komunikačných prostriedkov získalo nový rozmer, ktorému sa bude treba brániť.

(JF)