Trumpova sieť hotelov dostala pokutu za únik údajov z kreditných kariet

Sieť hotelov magnáta a republikánskeho kandidáta na post prezidenta USA Donalda Trumpa dostala pokutu za únik dát.

Sieť hotelov Donalda Trumpa (Trump Hotel Collection) čelila žalobe od štátu New York za únik viac ako 70-tisíc údajov z kreditných kariet a iných osobných údajov. Hotelový reťazec, ktorý je jedným z biznisov republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, sa so zástupcom prokuratúry dohodol na pokute päťdesiattisíc dolárov a posilnení bezpečnosti. Trump Hotel Collection je v tomto prípade jednou z obetí malvéru, pomocou ktorého páchatelia ešte v roku 2014 ukradli informácie o kreditných kartách.

Zaujímavosťou však je, že Trumpove hotely pokutu nedostali za nedostatočnú ochranu osobných informácií klientov, ale za to, že klientov o tomto úniku bez pochopiteľného dôvodu okamžite neinformovali. Firma pritom o útoku vedela od júna 2015. Neinformovaním porušila zákony štátu New York.

V máji 2015 banky odhalili, že v prípade podvodných transakcií bola Trumpova sieť hotelov posledným obchodníkom, kde transakcie prebiehali s vedomím majiteľov kariet. To naznačuje, že hotelový koncern bol terčom útoku, čo následne viedlo ku kompromitácii údajov o kreditných kartách.

Útočník umiestnil malvér do platobných systémov hotelov a  následne kradol informácie z kreditných kariet v New Yorku, Las Vegas a Chicagu.

Súčasťou rozhodnutia o pokute je aj niekoľko krokov na posilnenie bezpečnosti Trump Hotel Collection. Spoločnosť má zvýšiť bezpečnosť počítačových sietí a povedomie zamestnancov o bezpečnosti, analyzovať možné riziká a pravidelne testovať ochranné prvky.

(FB)