Ukradli osobné údaje tisícov zamestnancov FBI

Americká štátna správa čelí ďalšiemu masívnemu úniku dát. Neznámy hacker sa tentoraz zameral na FBI a Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA.

V nedeľu zverejnil hacker s prezývkou @DotGovs informácie o približne desiatich tisícoch zamestnancov Ministerstva vnútornej bezpečnosti USA. Okrem mien a adries pracovníkov ministerstva sa na verejnosť dostali aj ich e-maily a telefónne čísla. Podľa portálu Motherboard, ktorý útočník informoval o svojich zámeroch, sa hacker k dátam dostal prostredníctvom ministerstva spravodlivosti.

Prekvapujúci je najmä postup, ktorý hacker pri svojom útoku využil (alebo aspoň to tvrdí). Po tom, čo získal prihlasovacie údaje k e-mailovej schránke ministerstva spravodlivosti, sa s prosbou o pomoc pri prihlasovaní obrátil na samotné ministerstvo. S ospravedlnením, že je novým zamestnancom, a preto nepozná presný postup na prihlásenie, údajne uspel, vďaka čomu získal prístup k intranetu ministerstva, ktorý obsahoval až terabajt dát.

Hacker následne z databázy stiahol dvesto gigabajtov a informácie zverejnil na internete. Zástupcovia oboch ministerstiev útok vyšetrujú, no tvrdia, že nespôsobil žiadny nebezpečný únik citlivých dát. Hacker, ktorý pravdepodobne nepracuje sám, však už v nedeľu varoval, že v zverejňovaní osobných údajov bude pokračovať.

Svoju hrozbu naplnil hneď v pondelok, keď zverejnil informácie o 20-tisíc zamestnancoch Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Databáza je na portáli CryptoBin a obsahuje aj profesionálne zaradenie pracovníkov FBI.

Útočník na svojom Twitteri tvrdí, že zverejnenie údajov z interných databáz vládnych orgánov bolo jeho jediným zámerom, v činnosti teda pravdepodobne nebude pokračovať.

Príspevky na tejto sociálnej sieti zároveň naznačujú, že hacker chcel prostredníctvom útoku upriamiť pozornosť na izraelsko-palestínsky konflikt. Vo viacerých tweetoch vyzýva vládu Spojených štátov amerických, aby prestala s podporou Izraela. Príspevky, vrátane tých, ktoré obsahujú odkazy na zverejnené dáta, obsahujú výzvu na oslobodenie Palestíny.

Aktuálny útok je ďalším zo série únikov dát z vládnych databáz. Ešte v priebehu minulého roka unikli pri útoku na Osobný úrad údaje o miliónoch zamestnancov štátnej správy, v posledných mesiacoch sa hackeri zamerali na vysokých predstaviteľov spravodajských agentúr.

(RK)