Únik rokovacích materiálov TTIP ukazuje na nezhody medzi USA a EU

Okrem mnohých iných oblastí sa pripravovaná zmluva o voľnom obchode týka aj kybernetickej bezpečnosti, šifrovania, internetovej slobody či práv a povinností poskytovateľov digitálnych služieb.

Prehlbovanie obchodných väzieb a snaha o zjednotenie legislatívy medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou je jedna z najdôležitejších tém posledných rokov. Dôsledné utajovanie návrhu a požiadaviek oboch zmluvných strán, ktoré majú byť zaradené v zmluve TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo), však na celú snahu zákonodarcov vrhá pochybnosti. Preto sa netreba čudovať, že podpora celého projektu konštantne klesá.

Napriek snahám Európskej únie o zvýšenie transparentnosti celého procesu zostávali požiadavky americkej strany až doteraz nielen širšej verejnosti neznáme. Až neznámy úradník, ktorý poskytol veľkú časť materiálov holandskej pobočke Greenpeace, umožnil nahliadnuť do zákulisia rokovania.

Uniknuté dokumenty obsahujú pozície oboch strán, nie sú výsledkom rokovaní, ale ich štartovacím bodom. Napriek tomu sú zaujímavé a poskytujú značné množstvo informácii. Problematickou sa ukazuje hlavne snaha o legislatívnu úpravu dátových tokov a serverovní, kde sa stále čaká na nástupcu zrušenej dohody Safe Harbour, ten je však v nedohľadne.

Serveru Arstechnica sa tiež nepozdáva požiadavka americkej strany začleniť svojich odborníkov do prípravy európskych štandardov bez požiadavky na reciprocitu tohto kroku. Európska organizácia na ochranu digitálnych práv (EDRI) vo svojom vyhlásení upozornila na viacero podľa nej nebezpečných ustanovení. Prekáža jej napríklad zvyšovanie právomocí národných regulátorov telekomunikačných služieb, ktorým by mohlo byť umožnené ignorovať akékoľvek dohodnuté zákony, ak sa rozhodnú, že nie sú potrebné. Nejasná je zatiaľ aj formulácia ohľadom šifrovania, kde sa na jednej strane sa píše o jeho dôležitosti a neporušiteľnosti listového tajomstva, na strane druhej však šifrovanie nemá byť prekážkou pre obchod a podnikanie.

Expertom z EDRI sa nepozdáva ani to, že pravidlá ochrany súkromných dát nebude určovať Európsky súdny dvor, a teda nebudú musieť brať do úvahy základné práva a slobody. Celá sekcia upravujúca šifrovania sa až príliš podobá zmluve TPP (Transpacifické obchodné partnerstvo), ktorej kritike venovala EFF (Electronic Frontier Foundation, jedna z najznámejších organizácií, ktoré sa zaoberajú otázkami súkromia a ochrany slobody v digitálnom priestore) viacero článkov. V nich poukázala na to, že to čo na prvý pohľad vyzerá ako snaha posilniť šifrovanie a ochranu dát, je v skutočnosti priamy opak.

Práve klesajúca podpora pre zmluvu v USA ale aj v Európe spolu s americkými prezidentskými voľbami predstavujú riziko, že zmluva nebude dokončená a nevstúpi do platnosti. Zostáva príliš veľa nevyriešených otázok a sporných bodov. A rovnako nie je ani jasné či ju budúca americká administratíva podporí.

 (JF)