USA sa počas volieb obávajú kyberútokov

Necelé dva mesiace nás delia od prezidentských volieb v Spojených štátoch. S blížiacim sa termínom sa prejavujú obavy o ich priebeh. Viaceré štáty očakávajú nápor kybernetických útokov.

Deväť amerických štátov požiadalo federálnu vládu a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť o „kybernetickú hygienu“. Ide o rýchlu kontrolu zraniteľností, ktoré musia byť v čo najkratšom čase odstránené. Kontrolóri sa zamerajú najmä na hlasovacie zariadenia a siete, ktoré sú počas hlasovania pripojené k internetu.

Napriek tomu, že hackeri možno nedokážu priamo ovplyvniť výsledok volieb, dokážu zmanipulovať register voličov, voličské databázy či systémy, ktoré počas volebnej noci počítajú hlasy. S určitosťou tak dokážu vyvolať značné pochybnosti, ktoré môžu vrhnúť tieň na novozvoleného prezidenta či zdiskreditovať jeho nástup do funkcie. Za najpravdepodobnejšie terče sú považované Pennsylvánia a Ohio, kde bývajú výsledky najtesnejšie.

Väčšina štátov síce používa hlasovacie prístroje, ktoré generujú i tlačené záznamy o voľbách, ale nájde sa aj niekoľko výnimiek. Medzi nimi i Pennsylvánia, v ktorej je až 50 zo 67 okresov vybavených dotykovými prístrojmi. Tieto zariadenia nenechávajú o voľbách žiadne tlačené záznamy. Podobné používajú aj Louisiana, New Jersey, Južná Karolína, Tennessee a Texas.

Napriek tomu, že nie sú pripojené k internetu, na distribúciu malvéru stačí fyzický prístup k zariadeniu. Upozorňuje na to profesor z Princetonu Andrew Appel, ktorý so svojím tímom dokázal hacknúť i staršie verzie volebných zariadení. K podobnému záveru dospela aj spoločnosť Symantec, ktorá v simulácií potvrdila, že sa prostredníctvom fyzického prístupu k zariadeniu, ako aj počas presunu dát k sčítaniu dá zmeniť výber hlasov či dokonca ich počet.

Štáty však upozornili, že v takom krátkom čase pred voľbami je akákoľvek hĺbková kontrola hlasovacích zariadení a systémov nemožná. Dôvodom sú možné pochybnosti, ktoré by mohli zásahy do týchto zariadení vyvolať. Úplná kontrola preto bude vykonaná až po voľbách.

Obavy o priebeh volieb vzrástli najmä po nedávnom útoku na Demokratický národný výbor, po ktorom útočníci zverejnili tisíce emailov. Napriek tomu, že vyšetrovanie stále prebieha a žiadne priame obvinenie zatiaľ nepadlo, mnohí obviňujú Rusko zo snahy ovplyvniť voľby v prospech Donalda Trumpa.

(MK)