V mene boja proti terorizmu chcú Francúzko a Nemecko spoločný európsky šifrovací zákon

V USA sa pred niekoľkými mesiacmi skončila ostro sledovaná kauza medzi Apple a FBI. Tá viedla k celoštátnej debate o povahe šifrovania, digitálnej bezpečnosti a právomociach bezpečnostných zložiek. Na takúto diskusiu Európa ešte iba čaká.

V utorok 23. augusta sa na spoločnej konferencii v Paríži stretli nemecký minister vnútra Thomas de Maizière a jeho francúzky kolega Bernard Cazeneuve. Spoločne oznámili zámer presadiť európsku legislatívu, ktorá by reagovala na problémy spojené so šifrovaním a dešifrovaním. Obaja veria, že bezpečnostné zložky európskych krajín by mali mať právo na požiadanie získať prístup k šifrovaným dátam. Svoj návrh chcú Európskej komisii predložiť už v septembri.

Volanie po zákonoch, ktoré by umožnili bezpečnostným zložkám jednoducho získať prístup k šifrovaním správam, nie je v kontexte nedávnych teroristických útokov vo Francúzku a v Nemecku prekvapením. Obzvlášť keď si uvedomíme, s akými ťažkosťami sa francúzska spravodajská služba stretáva pri snahe prelomiť aplikácie ako WhatsApp či Telegram, ktoré sú medzi islamskými extrémistami čoraz populárnejšie.

Cazeneuve si od nového zákona sľubuje ľahší boj proti terorizmu a všeobecne vyššiu úroveň bezpečnosti naprieč Európou. S názormi oboch ministrov vnútra do istej miery súhlasí aj prezidentka Národnej komisie pre informatiku a slobody (francúzska inštitúcia dohliadajúca na ochranu dát) Isabelle Falque-Pierrotinová. Zároveň však dodáva, že šifrovanie má v dnešnom digitálnom svete svoje oprávnené miesto. Bez kvalitného šifrovania by sa podľa nej úroveň digitálnej bezpečnosti v Európe rapídne zhoršila.

Je zrejmé, že konečnému rozhodnutiu bude predchádzať dlhá debata. Tá bude s najväčšou pravdepodobnosťou podobná diskusii, ktorá už prebehla v Spojených štátoch. Kým obhajcovia súkromia budú upozorňovať na technické problémy s aplikovaním takzvaných „zadných dvierok“ a bezpečnostným rozmerom nedokonalého šifrovania, zástancovia prísnejších zákonov budú poukazovať na nedávne tragédie. Jednoduchší prístup k šifrovaným údajom, podľa nich môže ďalším podobným tragédiám zabrániť.

Najbližšie sa všetkých 27  členských štátov stretne na neformálnom zasadnutí 16. septembra v Bratislave. Zatiaľ nie je známe, či sa už na tomto stretnutí bude hovoriť aj o návrhu oboch ministrov vnútra.

(PP)