V počítačoch nemeckej jadrovej elektrárne sa našiel škodlivý program

Experti objavili počítačový vírus v systémoch zodpovedných za transport vyhoreného paliva z reaktorov do skladov

Jadrová elektráreň Gundremmingen, ktorá je najvýkonnejšou na území Nemeckej spolkovej republiky sa stala obeťou kybernetického útoku. Podľa typu nájdeného programu však išlo pravdepodobne skôr o náhodu a nie cielený útok. Nešlo o špecializovaný program ako v prípade Stuxnetu, ale o bežne používaný generický malvér (conficker a ramnit). Napriek tomu udalosť vzbudila veľký ohlas, čo sa dá vysvetliť tým, že sa jedná o jedinú elektráreň v Nemecku, kde sa stala katastrofická nehoda a celý jeden blok bol v roku 1977 uzavretý.

Technický personál elektrárne pre nemecký magazín Zeit tvrdil, že nebola zasiahnutá žiadna kritická infraštruktúra a nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Všetky systémy ovládajúce priamo reaktor, sú analógové, viacnásobne zálohované a zabezpečené proti zmenám mimo vymedzených parametrov. Zatiaľ nie je známe, ako sa vírus do systémov dostal, ale možných zdrojov je niekoľko – od nainfikovaných e-mailových správ či dokumentov až po usb kľúč niektorého zo zamestnancov. Vírus sa našiel na jednom zo systémov, ktoré zabezpečujú transport vyhoreného paliva. Podľa tlačovej správy sa na ňom spracovávali dáta a používal sa na ich vizualizáciu.

Viacero expertov na bezpečnosť dát upozornilo, že incident poukázal na problémy v zabezpečení systémov elektrárne, ktoré musia byť odstránené. Inak sa v budúcnosti môžu stať prostriedkom na krádež citlivých údajov.

Nemecký spolkový úrad pre bezpečnosť informačných prostriedkov ešte minulý rok vydal správu, v ktorej varoval pred útokmi na priemyselné zariadenia a továrne. V nej sa okrem iného píše aj o tom, že zamedzenie prístupu na internet pre kritické systémy nestačí, pretože existujú aj iné cesty, ako môže vírus nainfikovať pracovnú stanicu (intranet , usb kľúče). Správa bola reakciou na hackerský útok z roku 2014, keď sa neznámym útočníkom podarilo poškodiť oceliareň.

Krátko po poslednom incidente pred jadrovou elektrárňou protestovalo niekoľko organizácií, ktoré  už dlhé roky žiadajú jej zavretie.

(JF)