V Prahe chytili hackera, ktorý z LinkedIn ukradol sto miliónov hesiel

Česká polícia zadržala v Prahe občana Ruskej federácie, ktorý je podozrivý z hackovania viacerých cieľov v USA. Hacker pri zatýkaní skolaboval a skončil v nemocnici. Údajne stojí za únikom údajov zo siete LinkedIn z roku 2012.

V Prahe na základe zatykača vydaného Interpolom (Red notice) zadržali 29-ročného ruského občana Jevgenija N. Českí kriminalisti oznámili, že na vyšetrovaní spolupracoval aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). O jeho vydaní rozhodne Pražský súd, ktorý ho zatiaľ ponechal vo väzbe.

Hackera chytili v jednom z pražských hotelov. Policajný zákrok ho prekvapil, krátko po ňom skolaboval a museli ho odniesť do nemocnice. O vydaní do Spojených štátov amerických rozhodne pražský mestský súd. Podľa niektorých amerických zdrojov, prebehlo toto zatknutie už pred niekoľkými dňami, avšak prípad nebol medializovaný kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu.

Agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenie amerických predstaviteľov, potvrdila že Jevgenij N. nie je spájaný s nedávnymi útokmi s politickým pozadím a zatknutý bol kvôli starším aktivitám. Podľa najnovších informácii televízie ABC stojí práve tento ruský občan za útokmi na sociálnu sieť LinkedIn z roku 2012, počas ktorých sa mu podarilo získať 117 miliónov užívateľských mien a hesiel. Na dark webe boli následne na predaj za približne 2200 dolárov. Túto informáciu potvrdila aj samotná spoločnosť, ktorá sa taktiež poďakovala FBI a Českej polícii za dolapenie útočníka.

Ruské veľvyslanectvo v Prahe potvrdilo, že ho česká strana informovala o zadržaní ruského občana. Odmietlo však “uskutočňovanú prax exteritoriálnej jurisdikcie, vnucovanú Spojenými štátmi celému svetu“. Ruská federácia bude požadovať vydanie svojho občana do Ruska. K veci sa vyjadrila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharovova, ktorá tvrdí že USA stupňujú hon na ruských občanov.

(FB)