FireChat – pomoc protestujúcim v Hongkongu

Revolúcie už nie sú vysielané v priamom prenose v televízii, ale tweetované, prenášané prostredníctvom chatu, alebo ako v prípade Hongkongu, aplikáciami ako je napríklad FireChat.

Práve FireChat pomáha od vypuknutia nepokojov v Hongkongu držať protesty pokope. Je to silná zbraň pre organizátorov protestov, masových hnutí, či disidentov. „Boli sme prinútení využívať tento spôsob komunikácie takmer od úplného začiatku, pretože na protestoch bolo tak veľa ľudí, že lokálne mobilné siete boli úplne vyťažené a tým pádom veľmi pomalé“ – vysvetlila Pamela Lam z Occupy Central  z prodemokratického hnutia.

Aplikácia je založená na vytvorení vlastnej siete mimo internetu, a to prostredníctvom wifi a bluetooth medzi jednotlivými zariadeniami. Čím viac užívateľov je v sieti pripojených, tým lepšie prenos informácií funguje.

FireChat nepotrebuje žiadne dátové pripojenie na prenos vlastných správ. Kvôli popularite bola spoločnosť, ktorá aplikáciu naprogramovala, prinútená zvýšiť kapacity programu. Správy o aplikácii sa dnes šíria ďaleko za hranice Hongkongu a určite úplne nad očakávania jej tvorcov. Start-up, ktorý vznikol len v marci tohto roku, dosiahol nevídané čísla. Počas prvých dvoch týždňov protestov služba zaregistrovala len v Hongkongu 500 tisíc stiahnutí (61% na android, 39% na iOS), 10.2 milióna chatových sessions a 1.6 milióna chatovacích miestností.

Výhodou programu je, že informácie zdieľané prostredníctvom aplikácie nie sú „uzavretým systémom“, ale každý užívateľ ich môže využívať a na ne odpovedať. To program odlišuje od Facebooku alebo Whatsapp, ktoré sú spravidla limitované len na ľudí, ktorých majú užívatelia pridaných alebo odoberajú ich správy.

Táto výhoda bola v prípade Hongkongu zároveň nevýhodou. Vládny režim program využíval na rozširovanie nepravdivých správ s cieľom presvedčiť protestujúcich, aby sa z ulíc stiahli.

Tvorcovia programu pripomínajú, že ich cieľom nebolo vyvinúť aplikáciu pre protestujúcich, ale nástroj, ktorý umožní užívateľom komunikovať aj tam, kde je dátové pripojenie obmedzené, alebo neexistuje vôbec. Aj v dôsledku kritiky otvorenosti systému sa dnes programátori zameriavajú na vytvorenie možnosti privátneho posielania správ, vrátane možnosti tieto správy šifrovať. To však bude trvať mesiace.

Ak Vás článok zaujal, podporte ho na vybrali.sme.sk.

Zdroj: http://edition.cnn.com/2014/10/16/tech/mobile/tomorrow-transformed-firechat/index.html?iref=allsearch

Zdroj obrázka: flickr.com, užívateľ kk3nt