Stiahnutie nového dielu Game of Thrones bude odteraz ťažšie

Artema Vaulina zatkli v Poľsku a obvinili ho z viacerých zločinov. Bol majiteľom stránok, ktoré porušovali autorské práva. Momentálne sú nedostupné.

Napriek postupnému celosvetovému nástupu služieb ako Netflix či Hulu, predstavujú torrenty pre veľké množstvo ľudí stále cestu ako nelegálne a zadarmo získať obsah. Všetci ich používatelia to však od štvrtka majú ťažšie. Jeden z najpoužívanejších agregátorov a vyhľadávacích nástrojov, ktorý umožňoval ich jednoduché šírenie, je totiž minulosťou a nezdá sa, že by sa mal vrátiť.

Jeho majiteľ Artem Vaulin čelí viacerým obvineniam americkej prokuratúry, medzi inými z opakovaného dlhoročného porušovania autorského zákona, konšpirácie za účelom porušovania autorského zákona a prania špinavých peňazí. Prokuratúra tvrdí, že svojím podnikaním hudobnému a filmovému priemyslu spôsobil miliardovú škodu. Jeho vinu podľa nej dokazuje aj skutočnosť, že opakovane presúval svoje stránky a servery medzi rôznymi krajinami, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Ako uviedla asistujúca generálna prokurátorka Leslie Caldwellová, jeho zatknutie ukazuje, že kyberkriminálnici síce môžu unikať pred spravodlivosťou, ale neskryjú sa pred ňou.

Právnická vojna okolo stránok poskytujúcich torrenty nie je nová. Ich prevádzkovatelia dlhodobo tvrdia, že len poskytujú informácie a priamo na ich serveroch nie je žiadny ilegálny obsah, čo je podla nich v súlade s platnou legislatívou. To čiastočne uznali vyšetrovatelia aj v tomto prípade, no Vaulin sa podľa nich opakovane snažil vyhnúť legitímnym snahám majiteľov jednotlivých umeleckých diel, ktorí sa snažili o ich stiahnutie zo zoznamov. Stránke nepomohlo ani to, že bola zisková a na reklamách zarábala viac ako 16 miliónov dolárov ročne. Jej cena bola odhadovaná na viac ako 54 miliónov dolárov.

Práve fingovaný nákup reklám agentmi v utajení, pri ktorom odhalili nastrčené firmy a bankové účty registrované na rôzne osoby, bol argumentom na obvinenie z prania špinavých peňazí. Celý proces vyšetrovatelia podrobne zdokumentovali a je súčasťou trestného oznámenia.

Je krajne nepravdepodobné, že by sa kickasstorents podarilo ešte niekedy oživiť, federálne orgány majú dostatok informácii a dôkazov na to ,aby zaručili jeho majiteľovi dlhoročné väzenie. Na druhej strane je takmer isté, že diera na trhu ktorá vznikla, nebude mať dlhé trvanie. Dopyt po filmoch, hudbe či hrách zadarmo a bez regionálneho obmedzenia je extrémne vysoký a kde je dopyt, tam je aj ponuka.

(JF)