WhatsApp bude automaticky šifrovať komunikáciu

Rozšírená aplikácia na zasielanie správ WhatsApp bude šifrovať správy svojich užívateľov. Viac ako miliarda správ denne tak bude chránená pred zneužitím. Zmena sa však zatiaľ dotkne iba komunikácie medzi dvoma užívateľmi, nie skupinovými správami, a bude dostupná len pre užívateľov operačného systému Android.

Táto pozitívna zmena je výsledkom spolupráce so spoločnosťou Open Whisper Systems, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou správ a mobilnými OS. Jej zakladateľ Moxie Marlinspike pracoval na šifrovacích systémoch dlhé roky a len nedávno sa spojil s WhatsApp, aby pomohol spoločnosti zrealizovať tzv. end-to-end šifrovanie. Tento spôsob zabezpečuje, že dáta alebo informácie sú zašifrované pred odoslaním správy a dešifrované až po otvorení ich príjemcom.

Dobrou správou je, že spoločnosť WhatsApp chce v ďalšom kroku rozšíriť šifrovanie aj na skupinové správy a obrazové správy. Šifrovanie by sa tiež malo následne dotknúť aj ďalších mobilných klientov. „WhatsApp je súčasťou mnohých mobilných platforiem, takže nasadenie sa bude postupne zväčšovať. Postupne pridáme podporu protokolu TextSecure do každej klientskej platformy aplikácie WhatsApp. Nakoniec budú mať všetci šifrovanie nastavené automaticky“, vysvetľuje spoločnosť Open Whisper Systems.

Rozhodnutie, ktoré prijal WhatsApp ohľadom šifrovania, je posledným zo sérii bezpečnostných opatrení, ktoré prijímajú internetoví giganti a vyspelé technologické firmy, ako napríklad Google, či Yahoo, v nadväznosti na odhalenie činnosť NSA. CloudFlare oznámil, že zadarmo poskytne SSL pre svojich zákazníkov.

Ak vás článok zaujal, podporte ho aj na vybrali.sme.sk.

Zdroj: http://threatpost.com/whatsapp-adds-encryption-by-default-to-android-app/109442

(VM)