WikiLeaks zverejnilo uniknuté dokumenty Sony, dokazujú napojenie na Biely dom

Útok na spoločnosť Sony Pictures, ktorý prebehol v novembri minulého roka, má pokračovanie. Portál WikiLeaks zverejnil približne 30 tisíc interných dokumentov, ktoré unikli práve v dôsledku útoku.

Databáza obsahuje okrem dokumentov aj takmer 200 tisíc e-mailov zástupcov spoločnosti. Portál umožňuje vyhľadávanie podľa kľúčových slov, ale aj na základe odosielateľov a adresátov e-mailov.

Útok, ktorý bol dôsledkom blížiacej sa premiéry kontroverzného filmu The Interview, údajne spoločnosti spôsobil stratu viac ako 100 miliónov dolárov. Tým sa však problémy Sony nekončia. Nové dokumenty ukazujú napojenie na Demokratickú stranu a Biely dom. Databáza totiž obsahuje takmer 100 vládnych e-mailových adries.

Julian Assange, ktorý aj naďalej ostáva pod ochranou ekvádorskej ambasády v Londýne, kde by sa však čoskoro mal stretnúť so švédskymi vyšetrovateľmi, ktorí ho obviňujú zo sexuálneho násilia, tvrdí, že „dokumenty si zaslúžia byť dostupné. Archív ukazuje vnútorné procesy vo vplyvnej medzinárodnej korporácii. Má spravodajskú hodnotu a je v centre geopolitického konfliktu, preto patrí na verejne dostupný portál. WikiLeaks sa postará o to, aby to tak aj ostalo.“

Ako je známe, FBI útok vystopovala do Severnej Kórey. Na svedomí ho údajne majú hackeri, ktorí sa prezentujú pod prezývkou „Guardians of Peace“ – v preklade „Strážcovia mieru.“

Zdroj: thehackernews.com

(RK)